Projekti

SLIJED RADA :

05. srpnja 2008. organizirali smo drugu godinu za redom Andautonija fest u središtu Šćitarjeva na župnoj livadi iza crkve Sv. Martina. Pokušali smo spojiti umjetničke vrijednosti i rukotvorine iz rimskog doba s rukotvorinama suvremenih majstora. Međunarodni karakter manifestaciji dali su gosti iz Njemačke i Austrije. Iz Wasserburga su stigli članovi grupe Musica Romana, koji su predstavili glazbu na vodenim orguljama (Wasserorgel) – jedinstvenom glazbenom instrumentu u svijetu.

Iz Austrije je doputovao i Erich Wappis, ravnatelj Zemaljskog muzeja u Klagenfurtu.

10. kolovoza 2009. gostovali smo u Klagenfurtu na Magdalenbergu s predstavom Povijest Andautonije u režiji Romane Rožić, a na poziv Ericha Wappisa, ravnatelja Zemaljskog muzeja u Klagenfurtu. Uz nas, na manifestaciji je gostovao KUD Šćitarjevo. Time smo promovirali naš kraj i van granica R Hrvatske.

U prosincu 2009. smo održali predstavu za djecu povodom blagdana sv. Nikole u našem mjestu.

Početkom srpnja 2010. nastupali smo s predstavom na Srpanjskim susretima u Šćitarjevu.

31. srpnja i 1. kolovoza 2010. gostovali smo u u Ingolstadtu, R Njemačka s predstavom , te ju izveli tri puta. Predstava je izvedena na njemačkom jeziku, u prostoru rimske vile u mjestu Moeckenlhoe nadomak Ingolstadta, a u sklopu Rimskog festivala. Kao svojevrstan nastavak na našu predstavu, KUD Šćitarjevo je imao i svoj nastup. Tijekom tog vremena smo imali na imanju Donabauer, u čijem je vlasništvu Rimska vila, i prostrt rimski šator (koji smo sami izradili). Svi posjetitelji Rimskog festivala su ga mogli posjetiti, a dijelili smo i letke o Andautoniji i Velikoj Gorici. Osim toga, sudjelovali smo i u povorci Festivala. Festival je bio odlično posjećen.

12. rujna 2010. izveli smo predstavu na samom nalazištu za sudionike Kongresa esperantista. Predstava je izvedena na esperantu.

11. rujna 2011. održali smo Dionizijske svečanosti na lokalitetu Andautonije: ujutro je bio program za djecu, popodne predstava Moja plemenita Andautonijo, rimski nogomet, prezentacija rimskih instrumenata od strane Hagena Petzolda, koncert kvarteta Sebastian. Postavljen je bio rimski logor te štandovi vinara, medara, štandovi sa suvenirima.

CILJEVI :

1. projektom obogatiti kulturni život mjesta Šćitarjevo na zadovoljstvo svih mještana i posjetitelja,

2. stvaranje prepoznatljivog imidža hrvatskog turizma,

3. unaprijediti turistički proizvod u regiji i Hrvatskoj,

4. doprinjeti razvoju zabavnih, športskih i etno manifestacija

s ciljem produženja turističke sezone,

5. prezentirati svoj kraj i Hrvatsku gostima koje očekujemo iz Hrvatske i inozemstva i

6. unapređivati turizam u našem kraju potićući i ostale na sudjelovanje na manifestaciji da prezentiraju svoje eko proizvode, zanate i sl.

7. napraviti tradicionalnu manifestaciju, te ju svake godine upotpunjavati i poboljšati.

Program „Dionizijskih svečanosti” temelji se na kulturno-umjetničkim, ali i gospodarskim događanjima koja će se odvijati dugoročno, svakog rujna u godini, u Šćitarjevu. Razna događanja će popuniti cjelodnevne aktivnosti i programe. Cilj je uključiti društva, klubove i udruge mjesne zajednice u pripremu i aktivno sudjelovanje u navedenoj manifestaciji. Za ovogodišnju manifestaciju predviđeno je da se održi u jednom danu.

Naglasak „Dionizijskih svečanosti” je ipak na kulturi i umjetnosti i nema namjeru postati tematskim, ali ni običnim sajmom. Tako će se ponuditi izvedba tipične antičko-rimske komedije i tragedije, ples i pjesništvo. Glazbeno će biti popraćena od grupe „Hydraulis” iz Njemačke koja nastupa gotovo pri svim značajnih događanjima antičko-rimske tematike u Europi.

Dioniz se povezuje s vinom, za njega se smatra da je otkrio kulturu vina i naučio ljude uzgoju i obrađivanju vinove loze. Uz degustacije i prodaju vina koje bi gospodarstvenici na svečanostima imali priliku pokazati, ponudu bi obogatili i pčelari, te uzgajivači ljekovitog bilja.

Manifestacija će se podijeliti u više glavnih događanja.