DIONIZIJSKE SVEČANOSTI 16.09.2012. u Ščitarjevu

DIONIZIJSKE SVEČANOSTI 16.09.2012. u Ščitarjevu

Objavljeno 10. Lipanj 2012. autor admin

Tko je najveći bog starog Rima imat će te priliku saznati na Dionizijskim svečanostima koje će vas utopiti u život antičke Andautonije !

ANDAUTONIJA udruga za očuvanje baštine  vas poziva na Dionizijske svečanosti  koje će se održati 16.9.2012. u Ščitarjevu na lokalitetu Andautonije (pored Crkve u Ščitarjevu).

Početak manifestacije 15.00 sati.

1.     PROGRAM ZA DJECU

Djeca će imati mogućnost obući se u «rimsku odjeću» (tunike). Moći će sudjelovati u raznim radionicama i igrama. Pripremaju se radionice izrade nakita, izrada novčiča te oslikavanje maski i izrada vjenčića od bršljana. Ponuđena će biti škola legionara, gađanje lukom i strijelom, te mali park sa životinjama.

 

2.      DRAMA  IZ  RIMSKOG  CARSTVA

PLEMENITA  ANDAUTONIJO

Autor : Dragutin Trumbetaš

Režija: Romana Rožić

Izvodi: Udruga Andautonija

Rimsko carstvo je na zalasku. 455.godine nakon hunskog sloma u istočnom prostoru Karpatskog bazena, dolazi zapadno-rimski car Avit u Panoniju obnoviti rimsku upravu. Zaustavlja se u Andautoniji ( današnjem Ščitarjevu ) gdje se odigrava suđenje predstavnicima barbarskih naroda koji su uništili i srušili terme.

U svečanoj ceremoniji, car i njegova mlađahna carica Agripina ohrabruju svoje podanike i dodjeljuju im odličja i imanja. Za uzvrat im narod daruje plodove i obrtničke proizvode nastale u još uvijek radišnom i na rimski način organiziranom idealnom gradu Andautoniji.

Prije odlaska za Sisciju, ljepotica Agripina otpjeva pred pukom prigodnu pjesmu ”Plemenita Andautonijo”. Zadaća carice je svojim primjerom pokazati kako su glazba i pisanje stihova znak visoke kulture.

Scenski prikaz ”Plemenita Andautonijo” je isječak iz života rimskog grada Andautonije koji se nalazio u neposrednoj blizini današnjeg Zagreba.  Tekstualni predložak je napisao poznati književnik i slikar Dragutin Trumbetaš, objavljen je u Ljetopisu Grada Velike Gorice (2007.g.), a inscenirala ga je  Romana Rožić.

Nakon uspješne izvedbe igrokaza ”Kratka povijest Andautonije”, ovo je drugi scenski uradak nastao u scenskoj radionici Udruge Andautonija. Uz profesionalno vodstvo dipl. redateljice Romane Rožić u radionici se koristi dramski i vizualni izraz kako bi se na atraktivniji način privukla pozornost za antičke i povijesne sadržaje i populariziralo arheološko nalazište u Ščitarjevu.

Udruga Andautonija takvim djelovanjem nastoji razviti kulturni turizam svojeg zavičaja.

3.     ANTIČKI  NOGOMET

Navodno je baš po zasluzi rimskih legionara stigao nogomet na britanske otoke. Kao tjelesna vježba kod antičkih grka i rimljana, često puta i kao dio vojnog obrazovanja bile su igre s loptom kao grčki „Episkyros“ ili rimski „Harpaston“.

Posjetitelji će imati priliku vidjeti nogometnu utakmicu u starorimskom stilu.

Diplomirani glazbenik gosp. HAGEN PÄTZOLD

Studirao je klasičnu trubu na akademiji za glazbu i umjetnosti u Franfurtu  na Maini i diplomirao 2002 g.  Nakon studija usavršavao je i diplomirao 2006 g. prirodnu trubu i specijalizirao staru glazbu kod prof. Friedemanna Immera u Frankfurtu, Kölnu i Amsterdamu.

Gospodin Hagen PÄTZOLD uspješan je kao solist i kao glazbeni pedagog. Nakon intenzivnog istraživanja povijesti i arheologije izrađena je rimska  KORNA (Rog) kakva je nađena u Pompeju. Sa svojom KORNOM prati skoro sve značajne rimske manifestacije u Europi. Čast nam  je što će Dionizijske svečanosti i ove godine glazbeno obogatiti.

4.     RIMSKI LOGOR

Logor u kojem je privremeno prebivala rimska vojska a i život legionara posjetitelji imaju priliku vidjeti i isprobati ležaje oklope, mačeve, štitove, koplja,  gađati lukom i strijelom i dr.

5.     KONCERT  PRED  VEČER

U suradnji sa gospođom Snježanom Špehar, voditeljicom glazbenog programa Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, održat će se koncert  u ranim večernjim satima. Projekt „Koncert pred večer“, kojeg smo ugradili u Dionizijske svečanosti, je početak jedne ljetne pozornice s namjerom da se ubuduće ostvari kao jedan čvrsti sardžaj programa kojeg će Šćitarjevo (Andautonija) ponuditi svojim mještanima i gostima.

RADIONICE  ANTIČKIH  ZANATA (nakit, mozaik, kozmetika,…) će za vrijeme trajanja manifestacije raditi i biti otvorene kao i „DJEČJI ŠTAND“ za edukaciju i igraonica.

RIMSKA JELA Gurman radionica pripremit će na tipičan način  jela koja potiču iz rimske kuharice i  koja če gosti i posjetitelji imati priliku konzumirati. Na jelovniku  predviđen je šaran na rašljama, pečena šunka u kruhu i lovački gulaš s veprovinom kao i Globi (poslastica) i Conditum Paradoxum (rimsko desertno vino) . Uz rimsku kuhinju posjetitelji imat će priliku kušati i tradicionalnu hranu i degustirati vina iz našeg kraja.

ARHEOLOŠKI PARK je cijeli dan otvoren, te dostupan gostima i posjetiteljima

ZAVRŠETAK MANIFESTACIJE oko 20:00 sati obilježiti će LOGORSKA VATRA, te će se uz pjesmu i ples nastaviti ugodno druženje.

Komentari su zatvoreni.