Eko park


Sava kakvu niste vidjeli   lanak VG danas)

Na spomen rijeke Save,  prva slika koju zamislimo je uređeni kanal koji prolazi kroz Zagreb. Prizori kojima smo svjedočili na rijeci Savi na velikogoričkom području potpuno su drugačiji od prizora koje vežemo uz zagrebačku Savu.

Široka rijeka, ponegdje toliko plitka da ju niti čamac na niskom vodostaju ne može prijeći, s brzacima, isprepletena kanalima s riječnim otocima i sprudovima, pješčanim i šljunčanim plažama te jatima ptica selica čini ovo područje biserom prirode.
Na nekim mjestima rijeka je široka i više stotina metara, s otocima između tokova Kako bi takva i ostala,  te bi se potaknulo na zaštitu ovog područja iz UDRUGE ANDAUTONIJA i Mjesnog odbora Ščitarjevo pod vodstvom dr. Stjepana Zagorca,  pokrenuta je inicijativa  kojim se javnost želi upoznati s ovim krajolikom. “Dio rijeke, u dužini sedam  kilometara od mosta Ivanja Reka do sela Strmec, je još uvijek kakav je bio i prije pedesetak godina.  Nije kanal kakav prolazi Zagrebom,  nego je Sava široka sa svojim otocima, sprudovima, pješčanim i šljunčanim plažama koja pruža utočište za životinjski svijet i sada je puno čišća nego je bila prije 30 godina” – kaže dr. Zagorac.

“Posebnost ovoga kraja su velika jata ptica selica kojima je ovo područje bogato, te bi iskorištavanje ovoga kraja za šljunčarenje nepovratno narušilo prirodni balans. Što se tiče ptica, vidimo jata komorana, sivih i crnih čaplji čak i crnih labudova.  Ovo je idealno područje za njihovo stanište jer je Sava široka i mirna i zaštićeni su između otoka” – objašnjava dr. Zagorac. Na pješčanim sprudovima odmaraju se jata ptica selica. Rijeka je puno čišća nego je bila prije desetak godina te je u ovome obliku pogodna i za razvoj turizma. Uz vožnju čamcima i kupanje turistički se može iskoristiti i za promatranje ptica te pješačenje, vožnju biciklima ili jahanje konja hrvatskog posavca po njenim obalama.
Dr. Zagorac je na vožnju po Savi pozvao gradonačelnika Velike Gorica Dražena Barišića, direktoricu turističke zajednice Miladu Mesarić te dr. Zorana Klarića iz Instituta za turizam koje su prizori vrlo dojmili.

Dojmovi su prekrasni. Doista je dojmljivo proći i uvjeriti se da postoji ovakav krajobraz u našemu gradu. Nažalost, nije dovoljno iskorišten i treba se pobrinuti da ga što više ljudi vidi – kaže gradonačelnik Barišić. Zbog niskog ljetnog vodostaja bilo je potrebno i smočiti noge.  Turistička zajednica Velike Gorice od Instituta za turizam  naručila je Strategiju razvoja turizma s akcijskim planom kojim će se definirati turistički potencijal, te načini aktiviranja velikogoričkog područja s bogatom kulturnom i povijesnom baštinom, ali i raznolikom prirodom od Vukomeričkih Gorica do nizina rijeke Save.
Sigurno je da ima potencijala. Objektivno se ne može  usporediti s Dunavom kod Vukovara ili sličnim rijekama, ali itekako je atraktivna.  Sama činjenica da imate ovakvu oazu mirne prirode u blizini milijunskog tržišta  jako  je važna, rekao nam je dr. Zoran Klarić iz Instituta za turizam.

Plovidba je zapravo snimanje terena da vidimo što to Velika Gorica ima. Prirodne ljepote i arheološko nalazište je veliki potencijal i nema puno mjesta koja imaju takvu težinu – zaključuje direktorica turističke zajednice Milada Mesarić.

Hoće li u narednim godinama ovaj krajolik biti mjesto odmora od asfalta i gradske vreve, ostaje nam za vidjeti. No, svakako ga treba zaštititi da i on ne postane tek kanal kojim prolazi voda.